22-06-2021

Speciale afwerking: foliedruk

foliedruk

Met behulp van foliedruk geven wij een exclusieve uitstraling aan je labels, etiketten, miniboekjes of verpakking. Hoewel foliedruk al een oude en ambachtelijke druktechniek is, wordt het nog vaak toegepast. Sterker nog: het is een zeer populaire manier om een chique uitstraling aan producten te geven!

Veel kleuren

Jacco van Mierlo weet ‘het één en ander’ over de mogelijkheden van foliedrukken. Hij vertelt graag over de verschillende technieken die worden toegepast. “Met foliedruk creëer je een speciale en luxe afwerking. Het roept een gevoel op wat bij het imago van een product past. Het geeft altijd een mooi effect.”

Jacco: “De basis van foliedruk is een heel dun laagje metaalfolie. Daarbij is een heel pallet van matte en metallic kleuren te gebruiken. Folie-preeg is een techniek om de folie zelfs nog van drukwerk te voorzien. Door middel van warmte en drukspanning wordt met een foliepreegstempel met contravorm de folie in één doorgang aangebracht op het drukwerk.” 

“Ook holografische effecten behoren tot de mogelijkheden van foliedruk”, vervolgt Jacco. “De reflectie van lichtinval zorgt dat een patroon of afbeelding in de folie van kleur verandert. Het effect van een hologram heeft iets magisch en is een goede manier om op te vallen!” Jacco: “Foliedruk wordt ook vaak ingezet voor echtheidscertificaten, of voor sluitzegels.”

Luxe

“Bij ID Label passen we foliedruk over het algemeen toe op een kartonnen ondergrond. Denk daarbij aan verpakkingsachtige producten. Wij hebben steeds meer klanten in het luxere dranken- en cosmeticasegment: precies de doelgroep die veelvuldig gebruik wil maken van foliedruk. Onlangs hebben we bijvoorbeeld nog een bijzonder ouderwets en chique ‘breekbaar’ gouden randje met transparante reliëf lak op een cosmetica etiket gedrukt!”

Technieken

Jacco: “De foliedrukkunst valt grofweg in drie technieken te verdelen: warm, koud en digitaal. Koude foliedruk is met name geschikt voor grotere oplages. Met verschillende kleuren en overdruk zijn daar mooie effecten te bereiken. Warme foliedruk is een ouderwetsere variant, speciaal geschikt voor kleinere, exclusievere oplages. Tegenwoordig produceren we ook middels digitale foliedruk technieken. Dat is een zeer flexibele manier die zeer efficiënt is bij kleinere oplages. Met als speciaal kenmerk dat er veel wisselingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld voor wisselende zilveren unieke nummers op cadeaubonnen.”

Zoals je ziet is er heel veel mogelijk met foliedruk! Wil jij jouw product ook een luxe uitstraling geven? Informeer dan zeker eens bij ons naar de mogelijkheden! 

Meedenken en oplossingen bieden. Wij zetten onze vakkennis in om jouw idee te vertalen naar een passend label!